Po nasvet na šolski splet

V rubriki Po nasvet k Martini  vam bo odgovarjala specialna pedagoginja mag. Martina Lešnjak Opaka.  
Svoje težave ji boste morda lažje zaupali, če jo najprej malo pobliže spoznate.

 

Martina je po izobrazbi profesorica defektologije, ima pa tudi znanstveni magisterij s področja pedagoške psihologije. Pravi, da je bila kot učenka tiha, neopazna, a uspešna. Bivši sošolci ji še danes v šali rečejo “piflarka”, čeprav se je v resnici začela učiti  šele na fakulteti. Takrat je tudi ugotovila, da je učenje kar zanimivo.

Že zelo kmalu je vedela, da želi delati z otroki s posebnimi potrebami, ko je v koloniji na morju spoznala majhnega fantka z motnjami v duševnem razvoju. Njen šolski psiholog pa je “znorel”, ko je izvedel, da ne namerava študirati jezikov. Šele med študijem je ugotovila, da bi najraje delala v redni osnovni šoli z otroki, ki imajo učne težave. Močno verjame v moč izobrazbe, zlasti osnovne. Če je ta kakovostna in namenjena vsem, je to najmočnejše orodje za izboljšanje družbe nasploh.
 
V šoli jo seveda najbolj veseli delo z učenci: v kabinetu, razredu, na hodniku ali kje drugje. Rada pa ima tudi sodelovanje in druženje s sodelavci.
 
Pravi, da je njeno vodilo najbrž malce dolgočasno, a se z njim zelo poistoveti: Bodi etičen in odgovoren.

 

Če imate torej težave ali pa bi želeli le nasvet strokovnjakinje, lahko pišete na uredništvo šolskega časopisa janaj@jozmos.si ali pa vprašanje v šoli anonimno oddate v Martinin nabiralnik.

 

Morda vam bo všeč tudi...