Poklic – medicinska sestra

Konec osnovne šole je po navadi šele začetek. Začetek iskanja poti, ki nas bodo vodile skozi življenje. In ena od pomembnejših je zagotovo poklicna potV rubriki Vodi me šolska pot … objavljamo kratke pogovore s sogovorniki, ki opravljajo različne poklice.  

Tokrat je devetošolka Elma intervjuvala svojo mamo, ki je medicinska sestra. Zaposlena je v domu starejših občanov, kjer skrbi za starostnike. To je zagotovo zelo plemenit, a tudi težak poklic.  

Spraševala je: Elma P., 9. a

Zakaj si se odločila za poklic medicinske sestre? Kako dolgo ga že opravljaš? Katera izobrazba/šola je zanj potrebna? 

Tudi moja mama je medicinska sestra, zato sem bila s tem poklicem povezana že od ranega otroštva in sem si tudi sama želela pomagati ljudem. Medicinska sestra sem že 24 let. Da lahko danes opravljaš delo medicinske sestre, moraš končati srednjo zdravstveno šolo, ki traja 4 leta, nato pa še visokostrokovni študij zdravstvene nege. 

Kaj vse vključuje delo, ki ga opravljaš? Katere so tvoje naloge oz. kako poteka tvoj delovni dan? 

Moje delo obsega pripravo in razdelitev terapije, prevezovanje akutnih in kroničnih ran, aplikacijo injekcij, hranjenje po sistemu  PEG-a in NGS (tj. hranjenje po cevki, ki je speljana v nos ali želodec), pomoč pri negi pacientov, ki imajo rane ali kontrakture (omejeno gibljivost sklepov) … Opravljam 3-izmensko delo in vsaka izmena je nekoliko drugačna. V jutranji izmeni pomagam pri negi, razdelim terapijo, pomagam pri hranjenju, prevezujem rane in pripravljam terapijo za popoldansko izmeno, opravim raport in urejam zdravstveno dokumentacijo … 

Katere so prednosti in katere slabše plati tega poklica? 

Najlepša plat tega poklica je, da lahko ljudem pomagaš, in ko vidiš, kako hvaležni so, to odtehta vse njegove slabosti. Med slabosti zagotovo spada to, da si veliko zdoma in nisi s svojimi najbližjimi, bolezni namreč ne poznajo praznikov, vikendov …  

Kako se je tvoje delo v času epidemije spremenilo? 

Delo v času epidemije se je zelo spremenilo. Veliko več časa preživimo v službi, bolj smo utrujeni – tako fizično kot tudi psihično. Izmene trajajo po 12 ur in več, delamo v zaščitni opremi (skafander, očala, vizir …). 

Kaj bi svetovala mladim, ki si želijo opravljati poklic medicinske sestre? 

Poklic medicinske sestre zahteva veliko empatije, srčnosti in odrekanja, kdor tega ne zmore, mislim, da tega poklica ne more opravljati. Vsak človek, ki mu želimo pomagati, potrebuje namreč tudi lepo besedo in sočutje, ne samo zdravil. 
 

Morda vam bo všeč tudi...