Tabor v Kranjski Gori

Napisali: Gaja S. (in Sara K)., 9. a

V sredo, 3. 11. 2021, smo devetošolci odšli na tabor v Kranjsko Goro, kjer smo prebivali v Vili Šumica.

Vzhičenje je bilo čutiti že ob prihodu avtobusa, saj se zaradi epidemije na tabor nismo odpravili že dve leti. Na poti smo se ustavili v Planici, kjer smo se kljub slabemu vremenu odpravili po stopnicah ob skakalnici Velikanki, skakalnici naših slovenskih prvakov. Zatem smo si ogledali Nordijski center Planica, kjer smo videli smučarske tekače. Po ogledu Planice smo se ponovno odpravili na pot proti cilju.

Ko smo rahlo zaspani prispeli na našo destinacijo, smo si najprej privoščili kratek počitek in kosilo. Pozneje smo peš odšli proti osrčju Kranjske Gore. Hodili smo po stopnicah nad potokom, po ravnem betonu in po kamnih ob jezeru. Kraj je bil skoraj prazen, zato smo si lahko privoščili prosto pot in kakšen posladek. Zvečer smo dvigovali vzdušje s petjem, plesom in raznimi igrami. Ob osmih zvečer smo imeli še podrobno uro prve pomoči. Učili o epilepsiji, definiciji in osnovnih veščinah prve pomoči … Ob desetih zvečer smo ugasnili luči.

Naslednji dan smo se po zajtrku pripravili za delavnice. Razdelili smo se v štiri skupine. Vsaka ekipa se je udeležila štirih delavnic, ki so trajale 30 minut. Prvo delavnico je vodila učiteljica Veronika Hudobreznik, ki nas je poučevala o poškodbah in oskrbi le-teh. S povoji smo drug drugemu oskrbeli »zlom« ali «zvin«. Drugo delavnico je je vodila učiteljica Andreja Zrimšek Vrečar. Različnim vrstam vode smo izmerili pH, vsebino nitratov, dušikovih dioksidov in fosfatov. Meritve smo izvedli s pomočjo primerjanja barve vode, v katero smo vstavili razne reaktante. Tretjo postajo je vodila učiteljica Metka Kenda. Učili smo se izdelovati različne vrste vozlov, zatem pa smo poskusili zgraditi nosilo le iz vrvi ter s pomočjo pridobljenega znanja o vozlih. Četrto skupino je vodil učitelj Danijel Lisec, ki nas je poučeval o pravilih šaha, ki smo ga pozneje preizkusili tudi v »praksi«. Po kosilu smo se ponovno odpravili na daljši sprehod proti centru, kjer sta »nam bili dani« svoboda in prosta pot.

Ob osmih smo se zbrali v jedilnici, kjer nas je čakala že zadnja preizkušnja. Pripravljeni smo bili na kviz, ki je temeljil na pridobljenem znanju o prvi pomoči, splošni razgledanosti o športu, kemiji, zgodovini in geografiji. Kviz je štel 4 ekipe po dva tekmovalca, sestavljen pa je bil iz treh sklopov. Prvi sklop je preverjal znanje s področja prve pomoči, športa in kemije. Drugi sklop se je navezoval na geografijo, pesnike in Slovenijo. V tretjem sklopu pa smo se tekmovalci preizkušali v pantomimi. Poskusili so pokazati teme, povezane z naravnimi pojavi in športi, npr. fotosintezo, celično dihanje, umetnostno drsanje idr. Ker smo se hoteli primerno posloviti in zaključiti tabor, je sledila ura glasbe, iger in zabave. Ob desetih smo se odpravili spat, saj smo vedeli, da nas v petek čaka naporen dan.

Zjutraj smo spakirali naše stvari in pospravili sobe. Okrog desetih smo odšli na še en pohod, tedaj proti Krnici. Vrnili smo se, pojedli kosilo in se veselo odpravili nazaj v Ljubljano.

Morda vam bo všeč tudi...