Košarkar, ki je tresel obroč tudi na Moškriču

Napisal: Lovro V. B., 9. b

Ali veste, kdo je Edo Murić? Jasno, le kdo ne ve, da je Edo slovenski košarkarski reprezentant. Murić je bil eden izmed pomembnejših členov pri obeh največjih uspehih slovenske članske košarkarske reprezentance v zadnjem času (zmaga na evropskem prvenstvu 2017 ter uvrstitev in uspeh na olimpijskih igrah 2021). O njem pišem, ker je kot otrok obiskoval našo osnovno šolo – OŠ Jožeta Moškriča.  

Živel je na Jarški cesti, v šolo je hodil po isti poti kot jaz in nekateri moji sošolci.  

Edo je visok kar 202 centimetra, kar za svetovne razmere ni ravno veliko, za slovenske razmere pa je med košarkarji nadpovprečno visok. Je eden izmed boljših slovenskih košarkarjev vseh časov. Igral je že v Turčiji, Srbiji (Partizan), Ameriki (NBA Summer league – poletna NBA liga), na Hrvaškem in Poljskem. To poletje je zavrnil ponudbo kluba Dallas Mavericks, v katerem igra Luka Dončič. Odločil se je, da bo še naprej živel v Sloveniji ter bil kapetan v svojem sedanjem klubu Cedeviti Olimpiji. Kapetan reprezentance je bil, ko je slovenska košarkarska reprezentanca zasedla 4. mesto na OI 2021. 

Vir: https://twitter.com/Edo_Muric (24. 2. 2023)

Sicer pa je svojo profesionalno kariero začel pri Ljubljanskih parkljih, od katerih je kasneje odšel v košarkarski klub Krka. Ima brata Dina Murića, ki je prav tako košarkar, vendar nekoliko manj uspešen kot Edo.   

Sicer pa, ali ni neverjetno, da je oseba, ki je sedaj znana vsem Slovencem, približno 20 let nazaj hodila vsak dan po isti poti kot ti, čakala na istem dvorišču, igrala košarko na istem igrišču, sedela v istih klopeh, tekla po isti telovadnici, hodila po istih stopnicah, imela mnoge iste učitelje in podobno. Prav zaradi vsega napisanega je Edo Murić vzornik številnim učencem naše šole. 

Eden izmed učiteljev, ki so učili Eda Murića, je bil tudi učitelj športne vzgoje Viktor Benčan. Zato sem se odločil, da mu zastavim nekaj vprašanj o Edu. 

  1. Kakšen učenec je bil Edo Murić pri športni vzgoji? 

Priden, vendar ne preveč, predvsem pa je bil zelo borben.

     2. Ali kaj veste, kako uspešen je bil pri drugih predmetih? 

Vem, da ni bil odličnjak (tako kot njegov brat), kaj več pa ne vem.” 

    3. Ali je imel rad športno vzgojo? 

Seveda, bila je njegov najljubši šolski predmet, najbolj pa je seveda oboževal košarko. 

    4. Kako se je odrezal pri drugih športih? 

Dober je bil v vseh športih. Vedno je bil zelo borben.

   5. Ali je kdaj kaj posebnega “ušpičil”? 

Da, nekoč sta s sošolcem skrila kosilo na hodnik. 

Morda vam bo všeč tudi...