Po nasvet k Martini

Ne morem se učiti, v šoli imamo vedno več snovi in nič mi ne gre v glavo. Snov se kopiči kot listje v jeseni, meni pa beži iz glave. Vse, kar učiteljica pove v šoli, mi gre skozi eno uho noter, skozi drugo ven. Starši nimajo časa, da bi mi pomagali, če pa iz šole prinesem slabo oceno, naredijo pravo nevihto. Ne vem, kaj naj storim, ne morem se zbrati, že pri nalogi se mi zatika. Odločitev, da vam pišem se mi je zdela še najboljša. Mi lahko prosim svetujete, kako naj se spopadem s težavami?

Obupana Zmeda   

 

Draga Obupana Zmeda!

Naj te najprej potolažim. Tvoji občutki so povsem normalni, vsaj občasno jih občuti vsak učenec, tudi tisti z boljšimi ocenami. Potem te moram pa še pohvaliti. Že to, da si občutke zapisala in jih zaupala, je znak, da se jih zavedaš in iščeš rešitev. To je že začetek rešitve tvojih težav in mislim, da si prvi del imena Obupana lahko kar zbrišeš, saj ne gre za pravo obupavanje.

Še ena dobra novica – iz šolskega obupa se lahko rešiš sama in ti ni treba čakati, da to zate naredijo starši ali učitelji. Trenutno si morda res Zmeda. Težko je razumeti, kaj govori učiteljica, če se ti je že včeraj in predvčerajšnjem zdelo, da razlaga v kitajščini. Ko boš enkrat razumela snov prejšnjih ur, boš kar naenkrat odkrila, da pravzaprav govori slovensko in v resnici kar smiselno.

Kaj narediti, da se tvoja zmeda poleže in se začne plovba v pravo smer po učnih vodah? Morje, po katerem pluješ proti otoku Učnega uspeha, se imenuje morje Učnih navad. Tole je zemljevid dobrih učnih navad, ki mu moraš slediti, da varno in gotovo prispeš na cilj:

– načrtuj (postavi si učne cilje, razmisli, kakšna so tvoja pričakovanja in kakšna pričakovanja učiteljev, naredi si urnik učenja),

– organiziraj se (ne uči se z buljenjem v zvezek, raje podčrtuj, izpisuj, piši obnove, označuj pomembno, uporabljaj različne učne tehnike),

– pametno se loti domače naloge (uredi si čas reševanja, prostor za delo, obljubi si nagrado ob uspešnem zaključku),

– eksperimentiraj z učenjem (opazuj, kaj ti ustreza, učno snov preizkusi v praksi, išči dokaze zanjo).

Zgoraj naštete učne navade izvajaj pri individualnem učenju. Učenje pa poteka tudi v odnosu z drugimi, npr. sošolci in učitelji. Sledijo še učne navade, ki so pomembne pri učenju z drugimi:

– sodeluj v razredu (bodi pozorna na učno snov, in čeprav se je v razredu lažje potuhniti, je za tvoje razumevanje snovi pomembneje, da dviguješ roko, postavljaš vprašanja in odgovarjaš na vprašanja),

– javljaj se (dvigni roko, ko učitelj želi glasno branje, vodenje skupine ali pomoč sošolcu),

– išči pomoč (pri sošolcih, učiteljih, svetovalnih delavcih, doma),

– uporabi povratno informacijo (učitelj ti ne popravlja nalog in odgovorov, da bi te kritiziral, ampak da bi se lahko učila na svojih napakah, primerjala svoje zdajšnje znanje s svojim prejšnjim znanjem in občutila ponos ob uspehih).

Tako. Če boš od sedaj dalje plula po predlaganem načrtu, bo plovba kmalu postala bolj obvladljiva. Zadeva sicer zahteva nekaj dela in tvoje energije, a nekega dne boš prišla iz šole in ugotovila, da si razumela vso novo snov in da boš tudi domači nalogi kos. Že samo občutek, da imaš stvari pod kontrolo, bo pregnal tvojo zmedo, da o obupu ne govorim.

Srečno z učenjem in veliko uspehov ti želim!

Martina Lešnjak Opaka, specialna pedagoginja

 

Morda vam bo všeč tudi...